субота, 31 жовтня 2015 р.

МК з пошиву гарбузика

Привіт усім! Спочатку цей МК я викладала в інстаграмі, та щоб все було зручно і в одному місці - дублюю тут.


По цьому МК ми з дівчатами в ІГ зшили свої круті гарбузики, спробуйте і ви - у вас обов'язково вийде! Для натхненні покажу одні з найкращих робот моїх учениць :)))


Тут можна почитати про матеріали які нам будуть потрібні 

Рівень досвіду в шитті у всіх різний, тому може комусь сдасться, що я розповідаю про елементарні речі, а комусь щось може бути не дуже зрозуміле. В першому випадку порадуйтесь, що ви розумні і все знаєте (ура!!!) в другому - задавайте питання.


Ну, почнемо. (в мене туту чомусь половину фоток не відображає... це так у всіх? що за халепа... але якщо на них клацати - показує повністю)







1.  Викроюємо максимального розміру коло, що влазить на фетр (19-20см). Це буде тушка нашого овоча. Для викройки або роздрукуйте коло, або намалюйте відразу на фетрі, а може пощастить і на кухні є тарілка потрібного діаметру)))))) 


2. Потім викроюємо дно гарбузика - коло діам 4см (подивіться, може є у вас стопочки/скляночки з таким дном) невелике відхилення в розмірі допустиме. Коричневий фетр поки нам не потрібен.












3. Ми беремо наше муліне довжиною 130см і розділяємо навпіл (по 3ниточки в кожній половинці). Чому 130см - стільки треба щоб однією ниткою зробити перетяжки гарбузу і щоб зручно зав'язати вузлики (Може вистачити і 115см, та хай краще буде запас).Значить одну нитку ми відкладаємо на перетяжку, другою зараз будемо шити.



4.  Голку беремо звичайну, яка у вас є, в кінці нитки зав'язуємо вузлик.  Після того як дівчата почали шити ми з ними колективно дійшли висновку, що краще робити не просто вузлик, а вузлик декілька стежків на одному місці. Так ми запобіжемо проскакування маленького вузла крізь фетр. Велике коло треба присборити, відступ від краю приблизно 0,5см. Не важливо з якої сторони вузлик, і не зважайте, що нитки іншого кольору - їх потім не буде видно. Просто присборюємо не надто близько до краю середнього розміру стєжками.




5. Ось ми з вами наживили (нове для мене слово, це слово аналог російського “сметивать”) тканинку і зробили ось таку торбочку. Стягуємо її, залишивши для початку добрячу таку дірку



6. Починаємо напихати гарбуза холофайбером. Холофайбер буде проти та ми його приборкаємо. Коли ми почнемо набивати гарбузик, нитка почне розтягуватися і холофайбер полізе назад. Щоб цього не сталося робимо кілька нетугих обертів ниткою навколо вказівного пальця, палець відсохнути не встигне, а напихати буде легше.


7. Коли ви відчуєте, що вже гарненько набили – стягуйте міцніше нитку, залишайте таку дірочку аби тільки палець влазив, натягуйте нитку сильно і знову оберніть кілька разів навколо пальця. В такому стані нитко-пальцевого напруження набивайте гарбуз до кінця, чи то до кінця холофайбера (якщо я вам його присилала), чи то до кінця терпцю, якщо холофайбер у вас був свій))))

 8. Переходимо до зашивання дірки. Ну, ви уявляєте як там наш холофайбер в набитому гарбузі? Що ті скажені атоми перед вибухом бомби)))) Тому тут буде потрібна вся сила наших жіночих ручок. Лівою сильною ручкою ми стискаємо гарбузик так, щоб вже не нитка тримала гарбузик стягнутим, а рука. І поки сили не покинули нас починаємо зашивати. 






9. Зав'язуємо вузлик, чи краще два. Все, руку можна забирати)))) 






10. Тепер зашиваємо дірку. От як показано на фото - і так багато-багато разів, під різними кутами. Зрештою у вас вийде те, що на фото 




11. Якщо вам здається, що зашили погано - продовжуйте зашивати. Якщо здається, що зашито міцно але не гарно - то й дідько з ним, вся негарність закриється гарним дном 
Далі будемо робити перетяжки 












12. Знаходимо центр кульки, відмічаємо.



13. Беремо нову довгу нитку (пам'ятаєте, ми відкладали?), закріпляємо зі сторони нашої гарненької зашитої дірки. От тут нам стане в нагоді якась довга але не товста голка (та якщо нема то обійдемось, просто трохи важче буде). Втикаємо нашу голку в "попку" гарбуза, витягаємо через центр, що ми відмітили. Якщо голка не довга, то щоб вона не загубилася в нетрях гарбуза - стискайте іграшку.



14. От ми витягли голку зверху гарбузика, натягнули, встромили в низ гарбузика, витягли голку зверху, натягнули  встромили в низ. І так 8 разів. Якщо ви любителі симетрії - то "намалюйте нитками" спочатку хрестик, потім кожну чверть розділіть навпіл. 


Намагайтеся кожного разу вИтикати голку в одному й тому ж місці. Як натягати нитку при перетягуванні - так,  щоб не порвати, це головне, а так залежить від кількості холофайбера, що вліз всередину. Чим менше холофайбера тим сильніше можна перетягнути.





Закінчуємо на "попці" гарбуза - гарненько закріплюємо ниточку.












15. Робимо хвостика гарбузу. Нам потрібен коричневий шматок фетру у вас довжиною до 15см.  Потренуйтесь, позакручуйте фетрову "ковбаску", подівіться якої товщини корінець вам подобається, зайве відрізайте. Висота може бути 2,5-4см, на ваш смак.






16. Судячи з опитувань у більшості є клейовий пістолет.  Постріляємо))) При роботі з клейовим пістолетом пам'ятаємо, що гарячий пістолет завжди ставимо рівно, що клей , зараза, тянеться хелоувінівськими павутинками коли хочеш закінчити клеїти, що він дуже швидко холоне і застигає . Десь чула, що якщо засунути клейові стрижні в морозилку на якійсь час, то потім не буде павутиння. Хтось спробує посунути крижані вареники і курку заради творчого експеременту? Розскажіть в коментах, що вийшло)))))

Якщо клей застиг раніше ніж ви встигли приклеїти (от поки я фоткала все застигло) - просто його віддираємо.

17. На весь корінець достатньо 3-4 смужки клею - спочатку,  щоб зафіксувати фетр, трохи посередині і під завершення замотування. Замотуємо щільно.

 В серединку гарбузика квецяємо гарячого клею. Скільки? Вірю в те, що ваше творче чуття вже прокинулося і ви зорієнтуєтесь)) єдине що скажу - якщо ляпнути його забагато, то притиснувши корінець клей вилізе і засохне по краях. Короче, пояснила як в кулінарних книгах - "варити до готовності ")))))))) 


18. На гарячий клей моментально (тобто не звертаючи уваги на крики на кшталт "мама, я покакав!") притискаємо корінець. Потримали 2 хвилини, все, можна витирати дітям попу 














От і happy end нашого гарбузового пошиву  Ми викроїли гарбузики, нашпигували холофайбером, стягнули та перетягнули, склеїли та приклеїли корінець. І нарешті фініш - приклеюєм клеєм наше дно гарбузика, яке сховає всі ниточки та вузлики і зробить реальним питання: "Вав, як ви так гарно зробили?" 😊😊😊 Як бачте, тут вже без детальних фото, бо стався якийсь витік часу в чорну діру (це найімовірнішв версія) і я вже однією ногою бігла на потяг у Львів, другою - складала наплічник, руками міцно трималася за фотік та вже не встигала більш ретельно відклацати )))))) 

Що пораджу, так це намащувати клеєм кружечек, а не гарбуза. Так зручніше 😊


 На цьому і все. Дякую усім хто шиє чи буде шити гарбуза , шиє в уяві, мріє про шиття чи просто читає цей МК і посміхається 😊 я вас усіх люблю!!! ❤


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...